GREEN Pages...

GREEN Fall...

Follow, Scream!!

Tuesday, 5 April 2011

(Weed,Marijuana,Cannabis) have physical and psychological BENEFITS

aku agak bz sket skang, so cam xde mood sgt nk tulis2 kat sini...
tp aku gunekan gak kesempatan yg ade ni, utk membuang mase aku...
tp artikel ni pon aku copy 100% aje dr http://www.benefitsofmarijuana.com/benefits.php...
pastu aku translate kat Google Translate...
pastu aku edit2 r sket...
Google Translate tuh bkn blh pakai sgt pon.. 
wat sakit pale aje...
hahaha...


MANFAAT FIZIKAL

Manfaat fizikal marijuana adalah jauh dan luas jangkauannya, dan efektif dalam jangka panjang. Kerana kesan ganja menyebabkan sistem saraf autonomi mengembang, merelakskan nafas dan tubuh, potensi untuk kesihatan dan penyembuhan sangat besar, dan telah benar-benar direalisasi oleh Perubatan Barat. Ayat-ayat berikut ini disarikan dari 'Marijuana use can have physical, psychological, and spiritual benefits:'

          'The simultaneous opposing action' dari ganja adalah untuk menyeimbangkan seluruh sistem badan. Keseimbangan tersebut di 'autonomic nervous system', boleh difahami sebagai keseimbangan teratur, yang ditakrifkan sebagai, 'well-being', dijalani sebagai perluasan fisiologi dan kepuasan psikologi dan bertanggung jawab untuk kesihatan. (Hal.29) 

          Kesan sebenar adalah sangat berfungsi, lebih santai dan sistem dengan 'bahan bakar yang lebih baik'. Inilah sebabnya dengan ganja, tubuh akan merasai lebih santai dan waspada, yang menjelaskan keadaan menjadi 'stoned'. Biasanya tubuh terumbang-ambing antara dua mode yang bertentangan. Kesan dari ganja, molekul kompleks akan menyepadukan kedua-dua mode secara bersamaan, sebagai mutlak tidak ada yang lain. (Hal.30)

          Walaupun kesan khas ganja dalam tubuh sudah dikenal, hal ini telah dipinggirkan tanpa mencatatkan bahawa kedua-dua sisi Sistem saraf autonomi bergabung. Disebabkan dilihat daripada perspektif yang lain, erti ganja yang mendalam untuk bidang kesihatan telah hilang. (Hal.31) 

          Marijuana, dengan kesannya pada 'Autonomic nervous system', meningkatkan penggunaan kedua-dua sisi otak. Melalui tindakan Simpatik meningkat, persepsi otak kiri akan meningkat, sementar pada masa yang sama, penerimaan otak kanan dipertingkatkan. Ini adalah fakta fisiologi. Lebih banyak darah bersih akan dihantar ke otak, seperti dalam reaksi 'fight or flight'. Dan kerana dilatasi kapilari parasimpatik, yang bererti relaksasi, bekalan darah ke seluruh otak meningkat. Lebih banyak darah bererti lebih banyak oksigen dan akibatnya daya berfikir lebih jelas dan lebih luas. Oleh sebab ganja berfungsi di kedua-dua sisi otak, 'fast-paced mind set' menjadi lambat, menggabungkan sikap 'thrusting competitive' dengan 'contrasting viewpoint of nurturance' untuk sampai pada keseimbangan lebih kooperatif. Keadaan ini bagaimanapun tidak terbina untuk ganja, tapi ke set mental subjek. Ketika kita letih, lemah dan tidak bertenaga, ganja membekalkan tenaga, kepekaan, kejituan dan bahkan kekuatan. Variasi dalam kesan fisiologi telah menyebabkan kekeliruan kerana sebuah kesan variasi tak terduga. Kesan variasi hanya bergantung pada keadaan subjek. Penduduk asli di iklim hangat (Afrika, India, Amerika Selatan), telah menggunakan ganja secara meluas dan selama berabad-abad untuk tenaga. 

Ketika sistem dan gaya hidup menjadi semakin kucar-kacir, ganja dapat membantu menenangkan jiwa. Fakta ini tidak boleh diabaikan. Ini menjelaskan mengapa 'peningkatan kreativiti' dilaporkan sebagai sebahagian daripada kesan ganja, kerana ketika kemampuan kedua-dua sisi otak meningkat, kedua-dua aktiviti otak menjadi lebih aktif. Otak kiri menjadi lebih peka, sedangkan otak kanan menerima lebih mesej. Ini adalah penyatuan antara logik dan intuisi. Istilah 'expansion of consciousness' digambarkan secara psikologi sebagai 'shifting of brain emphasis from one-sidedness to balance' (Sugarmena and Tarter, 1978), atau lebih dikenali sebagai 'high'. (Hal.35)

          Pengambilan marijuana dapat mengubah keadaan bimbang oleh gelombang alfa menjadi bahagia. (Hal.36)

          Ketika kita mengambil ganja, jantung akan mengembang melalui peningkatan kapilari dan didorong dengan lebih banyak darah yang dipenuhi oksigen, sementara, pada masa yang sama, kontraksi dan pengembangan yang lebih besar, membolehkan tindakan untuk mengepam darah lebih kuat ke seluruh tubuh. (Hal.37) 
          Tekanan didalam jiwa akan dikeluarkan melalui penggunaan marijuana. Ketegangan mental akan diekspresi dalam perasaan tenang dan sejahtera, menjelaskan sikap hormat yang biasanya dinyatakan oleh pecinta ganja. (Hal.39) 
          Untuk penyakit psikosomatik serius seperti kanser, manfaat yang akan diperolehi daripada ganja tidak  dilebih-lebihkan:
          1. Unsur penyebab kesakitan dibawah minda separa sedar dapat diselidik.
          2. Nafas boleh dilakukan secara maksimum, jesteru menghilangkan langsung toksik yang terbina dan pada masa yang sama mencapai keseimbangan pada seluruh organisma. Ganja turut memberi kekuatan, perluasan dan relaksasi di mana ada kontraksi dan gugup pada sistem tubuh.
          3. Darah kaya oksigen dibawah pengaruh ganja boleh membantu membersihkan racun di sel badan.
          4. Dan perspektif yang lebih luas melalui pengaktifan otak menyebabkan perasaan positif dan demikian menghilangkan sikap yang melemahkan begitu umum di menjadi punca kanser, kemurungan, rendah diri, dan ketakutan. (Hal.60) 
Aplikasi Marijuana: 
          Dalam kajian di Costa Rica, didapati bahawa perokok marijuana kronik yang juga merokok kurang risiko menghadapi kanser berbanding dengan perokok merokok yang tidak menggunakan ganja. Kerana marijuana (merokok, serta pengambilan dengan kaedah lain) melebarkan alveoli, racun akan lebih mudah dihilangkan dengan menggunakan ganja. Nikotin berpotensi untuk mengecilkan atau menyempitkan alveoli, tetapi penggunaan ganja mampu meneutralkan, bahkan mengatasi penyempitan, dengan kecenderungan untuk pelebaran. Sebagai bantuan untuk semua penyakit psikosomatik, ganja boleh dimanfaat orang awam umumnya kerana ia mampu memulihkan kesihatan. Rasa takut marijuanaberasal dari potensinya yang tak terbatas untuk mengubati penyakit, yang mana monopoli di bidang farmasi dan perubatan akan kehilangan berbilion-bilion dolar jika ganja menjadi ubat pilihan. (Hal.61)
~Perc Rockett~

7 comments:

RastaMat said...

damn nice brats...

doktor sendiri dah sahkan..
tapi mereka masih anggap marijuana @ cannabis @ weed ni illegal..

cess...

HEROICzero said...

why must you drink and drive,

when u can smoke and flyyyy~

Afsar said...

marijuana ni sumer leh buat kenyang tak???hehe

WeedBoys said...

RastaMat n HEROICzero-
hahaha....
kat sini susa...
xde kebebasan bersuare...
nk jadi aktivis pn xblh....

Afsar-
nk kenyang mmg xboleh laa...
sbb makin lapar ade r...
hahaha..
xyah membazir nk bli weight gain...
=]

AkuMuzikFilem said...

weh betul ke? aku tak pernah tahu, bersalahnya aku memberi stigma negatif yang palsu rupanya. huhuhu

kau memang weeds addict ke? teringat filem pineapple express

WeedBoys said...

weed smokers mmg selalu dipandang hine xbertempat..
=]
kitorg x addict, juz consume...
hehe...

RastaMat said...

weeds is a herb..
its from jah..
to us..
all of us..
use it n fly wif it..


~robert nesta marley~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...